
Congresul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER din 24 iunie 2024 a reunit peste 180 de reprezentanți ai GAL-urilor și partenerilor LEADER
Chișinău, 26.06.2024 – Congresul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER din 24 iunie 2024, organizat la Complexul Turistic „Costești” a reunit deja pentru al 2-lea an consecutiv peste 180 de reprezentanți ai 51 GAL-uri și partenerii cheie implicați în susținerea LEADER în Republica Moldova (Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, AIPA, Delegația UE în Republica Moldova, USAID, PolishAid, Solidarity Fund PL în Moldova). Acest eveniment are o importanță majoră și constituie o platformă de dialog și elaborare a soluțiilor ce vor putea asigura dezvoltarea și sustenabilitatea LEADER în Republica Moldova.
Se pare că LEADER s-a înrădăcinat în calitate de instrument de dezvoltare rurală în Moldova, reușită care a fost menționată de toți partenerii prezenți la Congres, însă cu toate acestea, echipa Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER (RNDRL) și GAL-urile
au constatat prezența mai multor riscuri pentru eficiența și sustenabilitatea acestui instrument. Reieșind din acest fapt, la Congresul RNDRL 2024 au fost abordate nu doar subiecte ce țin de succesele LEADER în Moldova, dar și probleme cu care se confruntă GAL-urile, precum: lipsa finanțării disponibile pentru GAL-uri, lipsa posibilităților de extindere a abordării LEADER, lipsa posibilităților de implementare a tuturor tipurilor de intervenții/proiecte prevăzute în Strategiile de Dezvoltare Locală ale GAL.
În acest context, D-l Viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir BOLEA a susținut că MAIA va întreprinde toate eforturile pentru asigurarea funcționalității și finanțării potrivite pentru Programului Național LEADER și în discursul său a afirmat că:
„Este primul an, în 2024, când acea sumă prevăzută în lege de 5% nu este suficientă pentru a acoperi necesitățile la toate proiectele, ceea ce înseamnă că am crescut ca număr, am crescut ca competență și ca necesități, evident că din toate ratificările bugetare pentru anul curent, suma de 5% respectiv se va duce și următoarele care stau în rând proiecte vor beneficia de suport financiar, și evident că vom finaliza toate proiectele de subvenționat și chiar dacă nu va ajunge anul ăsta la toate proiectele, în 2025 vom merge și vom împlini toate proiectele pentru GAL-uri. Programul LEADER, chiar dacă nu-mi aparține mie, dar l-am preluat, este un proiect de suflet în materie de asociere și este un model extraordinar de asociere între administrația publică locală și dimensiunea oamenilor de afaceri, eu cred că este ceva ce merită a fi multiplicat, și felicitări Programului LEADER care au venit în Republic
a Moldova, au insistat atât de mult, au promovat profesionist și cu atât de mult succes acest program, noi avem azi 51 de GAL-uri care cuprind aproximativ 50% din populația RM și aproximativ 50% din primăriile existente, este un model atât de mare de asociere. Felicitări tuturor pentru GAL-urile create, noi o să punem eforturi maxime ca să putem să reușim să facem față dezvoltării voastre și cerințelor voastre, eu cred că la etapa actuală acele 5% deja pare a fi mică, este o hăinuță mică pentru GAL-uri și pentru Programul LEADER și probabil trebuie un pic modificat, modernizat, sau mărit fondul din care se calculează acele 5%. Suntem în discuții avansate cu Delegația Uniunii Europene și cu DG NEAR pentru suport bugetar pentru anul 2025, iarăși din acest suport bugetar vorbim și despre programul LEADER și susținerea Programului LEADER, evident că toate acestea împreună vor face viața voastră mai interesantă, mai frumoasă, și satele noastre se vor schimba prin a se dezvolta.”
La Congres a fost evidențiată importanța GAL-urilor nu doar pentru dezvoltarea satelor prin implementarea SDL, dar și prin promovarea abordărilor inovative și valoarea adăugată pe care LEADER și GAL-urile o pot produce pentru alte procese cheie ce au loc în RM: „Dezvoltarea rurală va fi o parte importantă în accederea dvs., iată de ce abordarea LEADER și această conferință de astăzi este foarte semnificativă. LEADER a avut un start foarte promițător în țara dvs., a început cu niște proiecte pilotate în 2016, dar foarte curând s-a dezvoltat într-un Program pentru dezvoltarea rurală în Moldova. În anii aceștia s-au creat mai multe oportunități pentru angajarea în câmpul muncii, există sute de micro-proiecte care au creat peste 2000 de locuri de muncă, cu normă parțială, cu normă deplină. Sprijinul donatorilor a fost semnificativ, 6 mln pentru a începe și sprijini diferite proiecte, și de fapt din 2022 aceste proiecte au fost finanțate mai mult din bugetul național, este important acest lucru, aceasta arată că conceptul deja este înrădăcinat și a devenit sustenabil. LEADER în Moldova a devenit un instrument foarte puternic pentru modernizarea comunităților locale” a menționat doamna Erika HASZNOS, Șefă adjunctă Delagația UE în Moldova.
În același context, doamna Marina ALBU, președinte RNDRL a evidențiat că „Pentru funcționarea eficientă a mecanismului LEADER este necesar ca toate GAL-urile să fie funcționale, având suportul și finanțarea necesară pentru implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală. Este necesar să conștientizăm că Instrumentul LEADER și GAL-urile pot contribui esențial și pentru alte procese prioritare pentru țara noastră, mă refer la: facilitarea proceselor cu privire la reforma administrativ-teritorială, facilitarea proceselor de creare a cooperativelor sau implicarea GAL-urilor la camerele agricole, GAL-urile au baze de date, oameni implicați, GAL-urile colaborează foarte strâns cu reprezentanții sectorului agricol. Pe lângă aceasta LEADER este un sistem de implementare, și dacă pe noi ne așteaptă în următorii ani implementarea fondurilor de pre aderare, atunci, vă asigur, anume GAL-urile pot juca un rol foarte important în ceea ce privește implementarea fondurilor de pre aderare dedicate proceselor de dezvoltare rurală.”
Grupurile de Acțiune Locală reprezintă o forță motrice locală de impulsionare a dezvoltării economice pe diferite domenii și dimensiuni, inclusiv pe dezvoltarea domeniilor non-agricole cum ar fi turismul rural, vedem în ultima perioadă cât de frumos se dezvoltă GAL-urile în acest sens și cum ele devin centre de promovare și impulsionare a turismului local. Acest aspect a fost remarcat și de domnul John RIORDAN, director interimar al Misiunii USAID în Moldova „Eu vreau să mulțumesc MAIA, Fondului Solidaritate, Rețelei LEADER pentru viziune, pentru creșterea acestei rețele, sunt aici de patru ani, am văzut pe mulți dintre dvs. în teritoriu și, sincer, de fiecare dată vin de la voi inspirat de către lucrul asiduu, dedicația dvs., înțelepciunea dvs. cât și ospitalitatea legendară a moldovenilor, acest lucru este foarte important. Eu spun tuturor că ospitalitatea moldovenilor este cea mai superioară din toate locurile unde am lucrat. De asta trebuie să fiți mândri. Asta atrage câți mai mulți oameni să vină în Moldova. Bravo! Statele Unite sunt angajate să transforme zonele rurale în zone democratice în creștere, care oferă sprijin pentru economia rezilientă pentru toți cetățenii. USAID este mândră să sprijine abordarea LEADER din 2018, astfel să capaciteze cetățenii, să prioritizeze cetățenii ca să înțeleagă care sunt viziunile lor, ca să vedem o Moldovă securizată, democratică și în dezvoltare. Rețeaua LEADER acum reprezintă interesele 1,14 milioane de persoane, care cuprinde mai mult de jumătate din zonele rurale ale Moldovei. Este o realizare foarte semnificativă care maximalizează impactul dezvoltării condus de forțele locale.”
Maciej KOWALCZYK, prim-secretar, Ambasada Poloniei în Moldova a evidențiat suportul și încrederea partenerior de dezvoltare, inclusiv PolishAid pentru LEADER din Republica Moldova „Mă bucur să reprezint aici sprijinul Polonez, pentru EU4Moldova, pentru abordarea LEADER pentru care am oferit suport, mulți, mulți ani prin intermediul PolishAid. Voi veni cu un mic rezumat la ceea ce s-a realizat pe parcursul anilor. Abordarea LEADER a fost introdusă în Moldova ca program-pilot în 2016. A început cu 8 GAL-uri, iar în 2021 acest număr a crescut la 32. Am acoperit aproximativ 35% din teritoriul țării. Până în 2024 GAL-urile au ajuns la 51 și acoperă jumătate din zona rurală a Moldovei. Acest lucru arată cât de rapid acest program este acceptat local și cât de bine lucrează acesta în zonele rurale. Între 2018-2023 GAL-urile au implementat aproximativ 180 de programe locale cu sprijinul comunității locale. Din datele pe care noi le avem, 5,6 mln euro au fost investite în programele LEADER. Acest lucru se datorează UE, USAID, PolishAid și alți parteneri. Odată cu creșterea numărului de parteneri, participanți am decis să lansăm Moldova IT LEADER Soft (MLIS) un program care a fost introdus cu suportul PolishAid pentru a sprijini creșterea GAL-urilor. ”
„Așa cum datele statistice au fost deja anunțate, succesele au fost deja subliniate eu voi vorbi din punct de vedere personal, nu doar din partea mea, dar din partea organizației noastre pentru că motto-ul nostru sună: Dezvoltarea comunitară este despre oameni. În primul rând vreau să menționez că atunci când m-am alăturat Solidarity Fund PL în Moldova, mai puțin de un an în urmă, eu am rămas impresionat. Pentru că după 30 de ani de carieră internațională și dezvoltare internațională vreau să vă zic că nu foarte des după ciclului de proiect poți vedea rezultate palpabile, pe când aici, în Moldova, oriunde nu ai merge poți vedea rezultate acestui proiect. Ca organizație avem onoarea să fim implementatorul principal al acestui proiect. Aș spune chiar că Solidarity Fund PL în Moldova și Programul LEADER sunt ca și colegi de clasă pentru că au crescut împreună. Trebuie să menționez și să apreciez eforturile angajaților Solidarity Fund, pentru ei de fapt nu este doar un loc de muncă această organizație, deci ei cred că ar fi plecat demult dacă nu era atât de interesantă munca pe care o fac. Vreau să mulțumesc donatorilor pentru sprijinul oferit, dar în primul rând succesul oricărui proiect depinde de oameni, banii fără oameni nu vor duce la nici un rezultat. Noi vom continua să susținem Rețeaua până în anul 2026, după care, probabil, ne vom retrage. Noi am investit până acum la dezvoltarea politicii de durabilitate” a relatat domnul Przemysław MUSIAŁKOWSKI, directorul de țară Solidarity Fund PL în Moldova.
Cât de importantă este abordarea LEADER pentru satele noastre a menționat dl Oleg ROZIMOVSCHI, membru al Consiliul de Conducere, Președinte al GAL-ului Colinele Nistrene: „Sunt onorat să mă aflu în fața dvs. și sunt sincer bucuros că ne întâlnim astăzi la al II-lea Congres, pe timp de pace unde discutăm subiecte importante pentru noi. Sunt convins că în această sală, astăzi, nu se va găsi nicio singură persoană, pe care să o întrebi ce este Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER din Moldova, care este scopul ei, care sunt obiectivele și de cât timp activează. Sunt ferm convins că marea majoritate dintre dvs. ați discutat cu prietenii, cu rudele, cu consătenii dvs. despre problemele statelor noastre și despre modalitățile de finanțare și despre posibilitățile care sunt în Programul Național LEADER și ceea ce ne oferă, nouă celor din satele Republicii Moldova în toate domeniile de activitate atât publice, civic cât și privat. Mulțumim mult colegilor, dar probleme mai sunt și, ca tot timpul, cea mai mare problemă este cea financiară, după cum s-a menționat, într-adevăr, cu părere de rău, chiar dacă ne bucurăm de faptul că numărul GAL-urilor crește, vedem că anul acesta pe o parte din colegii noștri, mai ales din cei începători, au rămas, din păcate, fără suport financiar. Ceea ce este regretabil pentru că știm noi cum este firea noastră a moldoveanului și cât de mult tindem să schimbăm lucrurile spre bine și sper că Rețeaua LEADER în conlucrare cu MAIA vă depăși această problemă și se vor identifica metode de finanțare pentru și pentru cele 20 de GAL-uri”
Istoria de succes LEADER din Moldova inspiră și dă speranță zonelor rurale pentru perspective de dezvoltare sustenabilă, cu toate acestea menținerea și dezvoltarea acestui mecanism în contextul actual este însoțit de numeroase provocări și dificultăți menționate pe parcursul evenimentului. D-na Președinte RNDRL, Marina ALBU a subliniat că „Atunci când ceva ia amploare inevitabil apar și mai multe provocări. Din acele 51 de Grupuri de Acțiune Locală, încap în acele 5% doar 31 din punct de vedere a finanțării, asta înseamnă că aproximativ 40% nu au o perspectivă și o previzibilitate sustenabilă din punct de vedere a activității pentru următorii 2 ani…… Toate GAL-urile merită să fie funcționale, merită să-și implementeze Strategia de Dezvoltare Locală, merită ca munca lor depusă pe parcurs la doi, trei, cinci, șapte ani să fie valorificată, deoarece LEADER reprezintă speranța dezvoltării rurale în Republica Moldova.” În acest sens, în cadrul Congresului, a fost discutat documentul de poziție SUSTENABILITATEA ȘI DEZVOLTAREA LEADER ÎN REPUBLICA MOLDOVA, acesta fiind deja consultat cu GAL-urile, transmis partenerilor și promovat intens de RNDRL. Documentul cuprinde concluzii din cadrul Congresului RNL 2023, evidențiază probleme și provocări și propune măsuri ce pot asigura dezvoltarea și sustenabilitatea LEADER în Republica Moldova.
Poziția RNDRL poate fi consultată aici în limba română și engleză.
Acest context a fost discutat pe larg în cadrul sesiunii plenare: Dezvoltarea și sustenabilitatea LEADER în RM: potențial, riscuri și necesități. Am avut prezentări și discuții cu mai mulți vorbitori:
Galina PETRACHI, Șefa Direcției Politici și Programe de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat subiectul “LEADER ca instrument al politicii publice de dezvoltare rurală: succese și provocări și a menționat “Cred că a venit momentul deja când trebuie să punem accentul pe sustenabilitatea acestor GAL-uri, pe dezvoltarea capacităților, pe dezvoltarea capacităților de gestionare a fondurilor, de gestionare a oamenilor care fac parte din aceste GAL-uri. În perioada 2022-2023, în cadrul primului apel au fost mijloace mai suficiente și practice au fost acoperite 37 de GAL-uri, mulțumim partenerilor pentru suportul care a susținut și celelalte 3 GAL-uri și practice în perioada anului 2022 – 2023 toate GAL-urile au fost susținute financiar. La moment sunt selectate și aprobate 32 de GAL-uri, rămân neacoperite 19 GAL-uri pentru care sunt necesare mijloace financiare de aproximativ 87 de mln pentru 2 ani de zile, ceea ce este important să identificăm atât la rectificarea bugetului sau cu suportul partenerilor de dezvoltare. Suntem conștienți că în cazul în care nu vom susține 2 ani de zile aceste GAL-uri, ele pur și simplu nu vor avea capacitate de a se menține și de a aștepta fonduri de pre-aderare.”
Despre Implementarea Programului Național LEADER: rezultate și perspective a vorbit pe larg doamna Diana COȘALÎC, Director adjunct al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură care a prezentat rezultatele primului apel al Programului LEADER “Am avut peste 1000 de cereri depuse de către Grupurile de Acțiune Locală, până în final 905 contracte au fost finanțate pentru Măsura 2 cu potențialii beneficiari, până în prezent avem 891 proiecte finalizate, este un coeficient foarte mare de finisare a proiectelor. În cadrul prezentării au fost menționate principalele provocări cu care se confruntă AIPA în implementarea Programului LEADER: insuficiența resurselor financiare din FNAMR, Insuficiența instruirilor GAL-urilor, lipsa unui SIA inclusive pentru depunerea on-line, numărul insuficient de angajați, comunicarea insuficientă între actorii implicați în implementarea Programului LEADER și identificarea de noi parteneri, dar și perspective, printre care: asigurarea funcționalității SIA MLIS cu organizarea sesiunilor de instruiri în utilizarea softului, fortificarea GAL privind examinarea și selectarea proiectelor investiționale din Programul LEADER, fortificarea GAL privind procedurile de raportare, îmbunătățirea procesului de comunicare între actorii implicați în implementarea PL și fortificarea echipei din AIPA.
“Perspectivele abordării LEADER în cadrul procesului de integrare Europeană al RM” au fost enunțate de doamna Ilona GRUENEWALD, Manager de program pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Siguranța Alimentară, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. „Obiectivul LEADER este dezvoltarea rurală, dezvoltarea localităților, dezvoltarea satelor pentru beneficiul cetățenilor.
„Întotdeauna este dificil să vorbesc și din punctul de vedere al delegației, dar și al meu personal. În primul rând LEADER din Moldova a avut o călătorie extraordinară, aste se observă și nu doar la aplicare instrumentelor de dezvoltarea rurală la nivel de UE, dar și dezvoltarea modelului dvs propriu de aplicare a abordării LEADER, care nu este doar o copie, dar este ceva specific realităților și necesităților dvs. Este foarte încurajator să vezi aici atât de mulți lideri ai LEADER-ului. De asemenea, aș dori să aduc mulțumiri tuturor celor implicați pentru că ați contribuit cu eforturi extraordinare. A fost un proces foarte activ și am parcurs mai multe etape, inclusiv întâlniri, atât în Chișinău cât și în raioane, forumuri regionale, congresul. Este bine să observăm toate acestea pentru că în mod esențial asta este cheia LEADER-ului și anume că deciziile se iau nu la nivel central, dar la nivel local, „de jos în sus” și personal aș dori să apreciez curajul dvs., că sunteți aici, inclusiv al d-lui viceprim-ministru Bolea, că ați fost transparent, știind că fondurile sunt limitate și acest lucru a influențat negativ asupra dvs, asupra Programului LEADER pentru că fonduri nu sunt suficiente și a fost un mesaj greu pentru noi toți din această cauză. Noi știm că LEADER a avut mult succes pentru că există aceste necesități pentru acest proces democratic, de a avea aceste abordări în baza necesităților reale din comunitate, din partea cetățenilor, din partea sătenilor când ei știu ceea ce este de făcut, voi decideți ceea ce este necesar, care sunt proiectele propunerile cele mai bune și dvs le selectați pentru finanțare și le propuneți la AIPA și asta este partea esențială a durabilității, anume ca proiectele care sunt finanțate sunt bazate pe necesități reale și sunt sprijinite de GAL-uri.”
Victoria VECHIU, Directoare pe programe din cadrul SFPL în Moldova a prezentat perspectivele de sprijin pentru GAL-uri din partea SFPL „Noi suntem cei mai mari susținători ai LEADER, de 8 ani suntem aici și am fost implicați în dezvoltarea locală a zonelor rurale din Moldova. Suntem la faza de înrădăcinare LEADER și noi gradual trebuie să ne retragem în 2026 când împlinim 10 ani de la implicarea noastră în acest proces. Vrem să facem lin această trecere și această retragere și ne concentrăm acum mai mult pe sustenabilitatea tuturor activităților și rezultatelor pe care le-am atins până acum”, printre activitățile la care s-a făcut referire se numără: efectuarea unui studiu de impact LEADER, evaluarea instituțională a 20 de GAL-uri, asigurarea sustenabilității MLIS (Soft IT) prin lansarea unui program de capacitare pentru actorii LEADER, elaborarea unui cadru de monitorizare și evaluare LEADER, pilotarea SMART Village și a Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD).”
Ne bucurăm că în cadrul acestei sesiuni a fost posibilitatea de interacțiune cu Grupurile de Acțiune Locală în care să fie puse întrebări și să fie discutate momente importante care influențează dezvoltarea LEADER în Moldova.
În continuarea evenimentului, 3 GAL-uri au prezentat experiențe de succes în dezvoltarea rurală: practici inovatoare din GAL, programe și posibilități existente în RM pentru domeniul dezvoltării rurale:
- ”Biomeiler energie verde – soluție inovativă pentru zonele rurale”, istorie de succes prezentată de Aurelia DOSCHINESCU, directoare GAL Calea Dropiei;
- ”Dezvoltarea și consolidarea sectorului apicol”, un model de dezvoltare tematică prezentat de Rima STĂVILĂ, director GAL Colinele Tigheciului;
- Valorificarea turismului în zona GAL Plaiul Codrilor”, experiență de succes prezentată de Viorica MĂMĂLIGĂ, director GAL Plaiul Codrilor;
În cadrul Congresului din acest an a fost organizat și un târg cu produse locale, unde participanții au putut să facă cunoștință cu produse dezvoltate datorită proiectelor susținute de către GAL-uri. A fost minunat să admirăm și să savurăm produsele expuse, și să avem alături acele mici afaceri pe care le susține LEADER și GAL-urile, credem că această experiență trebuie repetată și la următoarele ediții ale Congresului. În cadrul târgului au participat producători locali din 13 Grupuri de Acțiune Locală:
- Vasile Stroescu (GȚ „Gașco Lilia”, produse de lavandă);
- Colinele Nistrene (ÎI „Cebotari Ion” cu plante medicinale, ceai și Meșter Popular Damaschin Vera cu Articole de artizanat);
- Gliile Tighinei(SRL „Rica Rica”, produse din paste);
- Gagauz Koraflari (AO „Gagauz Halk Zanaatlarî” cu Jocuri de dezvoltare personală pentru copii și suvenire);
- Colinele Tigheciului (GȚ „Stăvilă Ilie Vasile”cu prune uscate);
- Bazinul Lacului Ghidighici (SRL „Industry Investment”, uleiuri vegetale și SRL „Sacred Energy, lumânări decorative din soia și cocos);
- Valea Nistrului de Jos (SRL „Biantti”, produse din cătină, nucifere și ÎI „Ganenco Ludmila cu produse de patiserie);
- Plaiul Codrilor (Vatra Dumeniului – Articole de artizanat și prune, SRL „Bioland Agro” cu vinuri și GȚ „Necula Valentina” cu produse apicole și prune);
- Lunca Bâcului(SRL „Unicorn Estate”, vinuri);
- Gradina Bunătăților (GȚ „Gorgan Elena” cu produse apicole și plante medicinale);
- Calea Târgului (Meșter popular Anatolie Gîrbu, articole din lemn și Meșter popular Cristina Bejenari, articole bijutere);
- Inima Nistrului(SRL „Consult LC” produse pastilate, fructe uscate, ciurcela, cipsuri din mere și SRL „Beefarm” Produse apicole);
- Lunca Prutului de Jos (Atelierului gastronomic „La tanti Masha” produse paste, dulceață din flori de soc, flori de salcâm, flori de trandafir, boia de ardei picantă, dulceață de ardei, sirop de trandafiri și Crama „Domeniile Pană” cu vinuri);
- Ocolul Cubolta (Meșter popular Larisa Popovici, păpușe handmade).
În cadrul congresului urmărim atragerea și implicarea partenerilor noi, în acest sens, cu o prezentare a venit și domnul Nicolae Arnăut, directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului, credem că GAL-uri au potențial de a dezvolta localitățile rurale șidin punct de vedere a dimensiunii de mediu.
Lucrările Congresului s-au început și s-au finalizat cu networking și prestația minunată a Fanfarei Hasnaș susținută de GAL ”Valea Cuboltei” — un participant activ la evenimente RNDRL și un adevărat promotor al abordării LEADER în RM.
Mulțumim GAL-urilor, partenerilor și producătorilor locali care au dat curs invitației noastre și s-au implicat activ în cadrul Congresului RNDRL 2024. A fost o experiență minunată să discutăm și să facem schimb de opinii cu privire la cel mai important ce avem în Republica Moldova —satele și comunitățile rurale. Echipa RNDRL speră și va depune tot efortul pentru a asigura condiții și oportunități de dezvoltare pentru toate GAL-urile din Republica Moldova.
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului EU4Moldova: Local Communities, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone–Asistența Poloniei. Implementarea proiectului este realizată de GIZ, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL in Moldova, având ca parteneri strategici Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER.