Implementarea abordării LEADER în Republica Moldova a fost inițiată în anul 2016, cu sprijinul oferit de către partenerii de dezvoltare, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Procesul de implementare a cuprins câteva etape:
Această etapă a presupus îmbunătățirea cadrului normativ în baza experienței practice de implementare, scalarea LEADER și dezvoltarea/profesionalizarea GAL-urilor. Cele 51 de GAL-uri funcționale în anul 2023 acoperă peste 50% din populația și teritoriul rural;
Programul LEADER, oferă posibilitatea GAL-urilor de a accesa 5% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, Republica Moldova este prima și, deocamdată, unica țară din spațiul non-UE care implementează abordarea LEADER ca instrument de politică publică.
În anul 2019, a fost creată A.O. ”Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova”, organizație ce a unit într-o platformă GAL-urile și organizațiile ce au facilitat implementarea abordării LEADER în Republica Moldova. Astfel, RNL a devenit partener cheie al GAL-urilor și al statului în crearea cadrului normativ LEADER în baza experienței locale de implementare și normelor EU. Instituționalizarea LEADER a cuprins adoptarea modificărilor la legislația RM pentru finanțarea Programului LEADER din surse publice dar și dezvoltarea unui cadru normativ nou, și anume:
- Modificări la Legea nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, prin introducerea unor noi măsuri de sprijin pentru subvenționarea funcționării GAL-urilor și pentru susținerea implementării strategiilor de dezvoltare locală a GAL-urilor, în valoarea de până la 5% din FNDAMR;
- Modificări la Legea nr. 436/2006 cu privire la administrația publică locală, prin introducerea posibilității de asociere a sectorului public cu sectorul antreprenorial și civic, în cazul în care această asociere reprezintă un Grup de Acțiune Locală, dar și în cazul alocării resurselor din bugetele publice locale;
- Elaborarea legislației noi: Legea nr.50 cu privire la grupurile de acțiune locală, Regulamentul privind procedura de examinare a condițiilor de înregistrare a grupurilor de acțiune locală, Ghidul Grupurilor de Acțiune Locală.
În cadrul acestei etape a fost elaborată Metodologia de implementare a abordării LEADER în RM ce a avut la bază criteriile și principiile de implementare preluate din UE, fiind adaptate la contextul local. După care, experiența de implementare LEADER a fost multiplicată în diferite regiuni ale țării, metodologia fiind îmbunătățită și consolidată. La această etapă au fost create și susținută funcționarea a 32 de GAL-uri, ce acopereau 30% din populația rurală, în perioada menționată au fost implementate aprox. 400 micro-proiecte la nivel local.