
Abordarea LEADER este una dintre cele mai eficiente instrumente ale politicii de dezvoltare rurală a Uniunii Europene, propusă pentru prima dată în 1990 de un grup de oficiali la Comisia Europeană. Acest concept a fost introdus ca răspuns la insuccesul politicilor tradiționale implementate de sus în jos (de la nivel central spre cel local), de a aborda problemele cu care se confruntă zonele rurale din Europa, demonstrând pe parcursul celor 30 de ani de implementare, că este un concept de succes al dezvoltării locale deținute și conduse de cetățeni.
Acronimul „LEADER” derivă din sintagma franceză „Liaison Entre Actions de Développement de l’Économie Rurale” care înseamnă „Legături între acțiuni pentru dezvoltarea economiei rurale”.
Ideea a fost de a angaja energia și resursele oamenilor și ale organizațiilor locale ca actori de dezvoltare, mai degrabă decât ca beneficiari, împuternicindu-i să contribuie la dezvoltarea zonelor lor rurale prin constituirea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) bazate pe parteneriatul între sectoarele public, privat și civic.
7 caracteristici specifice, care trebuie
neapărat să fie corelate pentru a
produce efectele scontate.

Împuternicire reală a cetățenilor de a participa la procesul de luare a deciziilor
Dintre cele șapte trăsături ale abordării LEADER, cea mai distinctivă este ”abordarea de jos în sus”. Implicarea actorilor și instituțiilor locale în dezvoltarea rurală este fundamentală în cadrul abordării LEADER. LEADER crede că locuitorii din mediul rural sunt cei mai buni experți în definirea ariei de dezvoltare a zonei lor în concordanță cu nevoile, așteptările și planurile lor. Prin urmare, sunt puternic implicați în fiecare etapă a procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL: în timpul elaborării, implementării, evaluării și revizuirii. Abordarea de jos în sus are mai multe avantaje pentru actorii locali, precum și pentru întreaga regiune:
- Actorii locali dobândesc o mai bună cunoaștere a provocărilor locale care trebuie abordate, precum și a resurselor și oportunităților disponibile;
- Locuitorii teritoriului respectiv devin interesați și capabili să mobilizeze resurse locale pentru procesul de dezvoltare într-un mod care nu se întâmplă în cazul abordărilor de sus în jos;
- Abordarea oferă actorilor locali un sentiment mai mare de proprietate și angajament față de proiectele implementate și activitățile derulate;
- Această abordare participativă poate fi eficientă numai dacă dezvoltă încredere între părțile interesate și este susținut de actorii locali cu experiență și expertiză necesară.
Cel puțin 3 UAT cu o populație cuprinsă între 10.000 și 60.000 locuitori
Programul LEADER urmează o abordare teritorială, luând în considerare un teritoriu mic, omogen, coeziv din punct de vedere social și cultural, caracterizat adesea prin tradiţii și istorie comună, identitate locală, simţul apartenenţei sau nevoi şi aşteptări comune. Având ca punct de reper o astfel de zonă, se efectuează mai uşor identificarea punctelor locale forte şi slabe, a riscurilor, a oportunităţilor şi a potenţialului de dezvoltare. Stabilirea unei ”micro-regiuni GAL” nu este un proces static. Dimpotrivă, aceasta evoluează şi se modifică odată cu schimbările economice şi sociale la nivel local. Micro-regiunea LEADER este definită de înșiși oamenii din regiune, care prin desfășurarea de activități integrate reușesc să creeze o viziune comună de dezvoltare. Caracterul definitoriu al abordării teritoriale este că aceasta nu tratează un singur subiect principal, de exemplu afaceri sociale, ecologie sau agricultură, aceasta se bazează pe toate temele relevante pentru această regiune specifică. Astfel, poate fi numită o abordare transversală. Aceasta înseamnă că diferite teme nu sunt tratate separat, ci într-un mod integrat, interconectat.


La nivel decizional, niciun sector nu poate reprezenta mai mult de 49% din calitatea de membru al parteneriatului local.
Instituirea unui parteneriat local, cunoscut ca Grup de Acţiune Locală (GAL), este o trăsătură definitorie a abordării LEADER. Implicarea în parteneriat înseamnă că persoanele care anterior erau „beneficiarii” pasivi ai unei politici, devin parteneri activi și promotori ai dezvoltării propriei zone.
Este important să reținem că niciun parteneriat nu se naște perfect format, acestea trebuie să se potrivească domeniului lor și realităților contextului local, recunoscând că este nevoie de timp, efort și angajament pentru a construi încrederea și relațiile de lucru necesare. Cu toate acestea, există câteva principii esențiale de constituire a unui GAL.
Un GAL este un parteneriat local intersectorial care trebuie să cuprindă parteneri din sectoarele public, privat și civic; ar trebui să fie bine echilibrat și să reprezinte pe larg interesele locale și să implice actori activi din zonă.
GAL are sarcina de a identifica şi de a implementa o Strategie de Dezvoltare Locală (SDL), de a lua decizii privind alocarea resurselor financiare şi de a le administra.
Aceste grupuri pot stimula în mod eficient dezvoltarea durabilă, pentru că ele:
adună şi combină resursele umane şi financiare disponibile din sectoarele public, privat, și civic. |
consolidează dialogul şi cooperarea între diferiţi actori rurali, care, deseori, au puţină experienţă de colaborare, prin facilitarea unor soluţii, prin consultaţii şi discuţii; |
asociază actorii locali în jurul proiectelor de interes comun, pentru a realiza sinergii, pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice a zonei; |
facilitează procesele de adaptare şi de schimbare (de exemplu produse de calitate, lanţuri alimentare), integrarea preocupărilor legate de mediu, diversificarea economiei rurale şi calitatea vieţii. |
Participarea locală este una dintre pietrele de temelie ale întregii abordări LEADER și implicarea comunității în pregătirea SDL este, prin urmare, absolut fundamentală. Implicarea oamenilor în gestionarea dezvoltării propriului teritoriu este un obiectiv principal al abordării LEADER, contribuind la „îmbunătățirea guvernanței” și mobilizarea potențialului din aceste zone rurale. LEADER nu este un program de dezvoltare sectorială.
SDL are o abordare multisectorială, integrând diferite sectoare de activitate, acoperind nu doar o singură Unitate Administrativ Teritorială (UAT), ci întregul parteneriat.
Acțiunile și proiectele cuprinse în SDL trebuie să fie corelate şi coordonate și să cuprindă legăturile dintre diferiții factori economici, sociali, culturali şi de mediu şi sectoarele implicate.
Totodată, SDL are un caracter integrativ și transversal. Aceasta sugerează că vor exista provocări în îndeplinirea diferitelor opinii și interese.
Dar este sarcina GAL să găsească consens între diferiții parteneri, interese și sectoare pentru a selecta și implementa cele mai potrivite proiecte pentru regiune. Diferite domenii (de exemplu, demografie, mediu, cultură etc.) și proiectele ar trebui să fie legate. Aceasta exprimă abordarea transversală și arată în același timp dependențele din spatele lucrurilor așa cum sunt în realitate.
Aceasta exprimă abordarea transversală și arată în același timp dependențele din spatele lucrurilor așa cum sunt în realitate.


Inovarea în cadrul LEADER constă în modul în care GAL abordează oportunităţile şi provocările identificate la nivel local şi în modul în care reuşește să crească interesul pentru dezvoltarea proiectelor inovatoare cu impact economic, social și cultural. Inovarea înseamnă identificarea resurselor neexploatate și introducerea unei abordări, unui proiect, produs sau procese care sunt noi pentru regiunea GAL, modernizarea cunoştinţelor tradiţionale sau găsirea unor soluţii noi la probleme rurale persistente. Introducerea abordării LEADER, într-o anumită regiune este în sine o inovație pentru aceasta.
Fiecare GAL ar trebui să urmărească să aducă noi elemente și soluții pentru dezvoltarea teritoriului său, iar adoptarea tehnologiilor de informare şi comunicare poate deveni un canal important prin care populaţia rurală să aibă un acces mai mare la inovaţii.
Astfel, la nivelul unei comunități locale, acțiunile inovatoare pot viza de exemplu:
eficiența energetică și promovarea energiei din surse regenerabile |
adoptarea de noi tehnologii informaționale și comunicare |
crearea și promovarea unui brand local |
transferul de tehnologii |
diversificarea economiei locale |
asocierea și constituirea de grupuri de producători |
piețele agricole, agroalimentare pentru produsele locale etc |
patrimoniul material și imaterial, inclusiv patrimoniul natural de interes local |
Stabilirea de contacte în reţea este un mijloc de transfer al bunelor practici, de diseminare a inovaţiilor, ideilor și cunoștințelor între zonele rurale, administraţiile şi organizaţiile implicate în dezvoltarea rurală. Stabilirea de contacte în reţea duce la consolidarea relaţiilor dintre oameni, proiecte şi zone rurale, dezvoltarea sprijinului de la egal la egal, depăşindu-se astfel izolarea cu care se confruntă anumite zone rurale.
GAL-ul reprezintă, în sine, o rețea de parteneri locali care, prin strategia și activitățile sale, promovează legături între actorii locali și alții din lanțul de dezvoltare. Beneficiile rețelei în LEADER se extind mult dincolo de acest orizont local: rețelele locale, naționale și internaționale au devenit din ce în ce mai importante care leagă oamenii, locurile și acțiunile din mediul rural.


Cooperarea LEADER permite zonelor rurale să abordeze și să profite de diversitatea lor introducând noi perspective și experiențe din alte zone, importând și exportând abordări de succes și bune practici. Cooperarea poate ajuta GAL-urile să îşi intensifice și diversifice activităţile locale. Le poate permite să rezolve anumite probleme sau să sporească valoarea resurselor locale.
De exemplu, poate crea punți de legătură și relaționare între întreprinzători care desfășoară activitate economică similară, specializate pe un anumit produs (lactate, miere etc.) sau de a dezvolta iniţiative turistice comune, bazate pe un patrimoniu cultural comun (celtic, roman etc.).
Proiectele de cooperare nu reprezintă doar simple schimburi de experiențe. Acestea trebuie să implice proiecte comune concrete, partenerii având beneficii comune de pe urma implementării acestora.
ÎN CADRUL ABORDĂRII LEADER, EXISTĂ DOUĂ TIPURI POSIBILE DE COOPERARE:
- cooperarea inter-teritorială: cooperare între GAL-uri din cadrul aceluiaşi stat.
- cooperarea transnaţională: cooperare între GAL-uri din cel puţin două state UE sau non-UE, care urmează o abordare similară.
Deși beneficiile cooperării pot fi considerabile, la fel pot fi și provocările de implementare. Prin urmare, este importantă planificarea cu atenție, alegerea subiectelor potrivite și partenerilor potriviți.